Reklamlar

26 Haziran 2011 Pazar

Adıyaman Meşhur Komagene Lezzetinde Çiğ Köfte Tarifi

Malzemeler:
  • 4 Su bardağı ince bulgur.
  • 4 çorba kaşığı domates salçası.
  • 2 çorba kaşığı biber salçası.
  • 3 çorba kaşığı isot.
  • 1 çorba kaşığı pul biber.
  • 1/3 çorba kaşığı karabiber.
  • 1 çorba kaşığı tuz.
  • 1/2 çorba kaşığı toz biber.
  • 300 gram kabuksuz ceviz.
  • 8 çorba kaşığı sıvı yağ.
  • 1 orta boy kuru soğan.
  • 5 diş sarımsak.
  • 1 litre su.
Tarifi;
Yağımızı tencereye koyup altını yakıyoruz, kısık ateşte kızmasını bekliyoruz. Bu arada 300 gram kabuksuz cevizimizi ezerek toz haline getiriyoruz. Yağımız kızdıktan sonra kırmızı biber, pul biber, isot, tuz, karabiber gibi baharatlarımızı yağın içine atıp 1 dakika civarında kavuruyoruz. Kavurduktan sonra üzerine domates ve biber salçamızı atıp baharla birlikte kısık ateşte güzelce kavuruyoruz. Bu arada elimizde ince ince kıydığımız kuru soğanı, sarımsağı ve ezdiğimiz cevizi bulgurun içerisine atıyoruz. Salça kısık ateşte pişerken devamlı karıştırmalıyız. Salçamız hazır olduktan sonra; bulgurumuzu içerisindeki soğan ve sarmısağımızla birlikte ovalıyoruz. Bu arada da salçamız biraz dinlenmiş oluyor. Ovaladıktan sonra baharatlı salçamızı bulgurun üzerine boşaltıyoruz. Gözünüze biraz yağlı gelebilir ancak bulgur o yağı çekecektir endişeniz olmasın. Salçayı bulgurun üzerine döktükten sonra 20 - 25 dakika civarı ezerek yoğuruyoruz. 20 - 25 dakika sonunda su ısıtıcısı (kettle) yardımı ile bir kenara topladığımız çiğ köftenin üzerine bir miktar gezdiriyoruz. Hepsini boşaltmayınız, 1 litre su daha lazım olacaktır. Suyu gezdirdikten sonra fazla beklemeden tekrar yoğurmaya başlıyoruz. 15-20 dakika civarı daha ezerek yoğurduktan sonra tekrar su kaynatıp bu sefer çiğ köfteyi yayıp üzerine gezdiriyoruz. Yine çok fazla beklemeden yoğurmaya devam ediyoruz. Çiğ köftemizin bulguru bu ikinci sudan sonra büyük oranda yumuşama belirtileri gösterecektir. Yoğurmaktan bıkmadan bir 15 dakika daha yoğuruyoruz. Eğer bulgur hamur kıvamına geldi ise bir daha su gezdirmenize gerek yok, ancak az da olsa bir sertlik var ise bir kez daha su gezdirmenizde fayda vardır. Ancak su gezdirirken dikkat ediniz, çok fazla su katarsanız çiğ köfteniz çamur kıvamı alabilir. Ancak az bir fazlalık yoğurmaya bağlı olarak düzelecektir. Çiğ köfteniz artık servis yapılmaya hazırdır.
Afiyet olsun...
Eğer cevizin ağızda ezilmesini istiyorsanız ceviz kırıntılarını biraz büyük tutabilirsiniz. Ama tavsiyemiz ün kıvamında olmasa da cevizi ezmeniz.
"Çiğ köftenin malzemeleri ateş görmez." gibi bir düşünce var ise kafanızda bunu siliniz. Çünkü çiğ köftenin malzemelerinin çoğunluğu bakteri taşıyabilecek ve üretebilecek malzemelerdir. Baharatın ve salçanın kavrulması durumunda tadının güzelleştiğini zaten fark edeceksiniz ancak çiğ baharat yerine kavrulmuş ve tadını yağına bırakmış bir baharatla karşılaşmanız ayrı bir avantajdır. Çünkü baharat fazla tüketildiği takdirde mide ağrısı ve bulantısı yapar. Ama bu çiğ köftenin mide bulantısı veya ağrısı yapma olasılığı yoktur. Tabi eğer içerisinde size dokunan bir malzeme yok ise...

Cevizli Çiğ Köfte Tarifi



Cevizli Çiğ Köfte Tarifi:

Cevizli Çiğ Köfte

Cevizli çiğ köftemizde ise normal çiğ köfteye ek olarak içine sadece ceviz ilave ediyoruz. Bu sayede hem çiğ köftemizin içeriğini biraz daha zenginleştirmiş hem de çiğ köftemize ceviz tadını da eklemiş oluyoruz.

Peki cevizli çiğ köftenin tadı nasıldır ?

Cevizli çiğ köftenin normal çiğ köfte tarifinden çok fazla farkı bulunmamaktadır. (çiğ köfte tarifi) Lezzet bakımından ; cevizli baklava sevenler büyük ihtimalle cevizli çiğ köfteyi de beğenirler. Çünkü dediğimiz gibi sade çiğ köfteden tek farkı , içine attığımız cevizdir. Bu yüzden de tadında o kadar fazla değişiklik yaşatmayacaktır. Cevizin çiğnendiğinde ağza gelen o ceviz kokusu çiğ köfteyi ağzınıza aldığında da gelecektir.

Cevizli Çiğ Köfte Nasıl Yapılır ?

Çiğ köftemizi belirttiğimiz tarif üzerine aynı şekilde yapıyoruz. (çiğ köfte tarifi) Çiğ köftemiz dinlenirken , önceden hazırladığımız cevizlerimizi sarımsak döveceğinde toz haline gelene kadar dövüyoruz. Dinlenmeye bıraktığımız çiğ köftemizin üzerine toz halindeki cevizlerimizi döküp , tekrar yoğuruyoruz. Cevizlerimiz çiğ köftenin içinde kaybolana kadar bu işleme devam ediyoruz.

Servis Önerileri :
Cevizli çiğ köftede diğerlerindeki gibi nar ekşisini ve limonu önermiyoruz. Cevizli çiğ köfte sade çiğ köfte sevenler içindir. Servis yaparken çiğ köftenizin üzerine tüm cevizler atabilirsiniz. Bu çiğ köftenizi daha iştah açıcı gösterir ve estetiğini arttırır.

Dikkat Edilmesi Gereken Uyarılar :

Cevizlerinizi toz haline gelene kadar ezmeye özen gösteriniz. Aksi taktirde hem estetik bakımından hem de yiyimin kolaylaşması açısından olumsuzluklar yaşatacaktır. Cevizli çiğ köftenizi mümkün olduğu kadar eklentilerden koruyunuz. Acı , ekşi , baharat gibi eklentiler , cevizin tadının karışmasına ve cevizli çiğ köfte özelliğinin kaybolmasına neden olacaktır.

Meşhur Etsiz Çiğ Köfte Tarifi



Etsiz Çiğ Köfte Yapılışı | Tarifi

 

Meşhur Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Lazım olacak malzemelerimiz ;

• 3 su bardağı ince bulgur
• 1 orta boy kuru soğan
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 3 yemek kaşığı biber salçası
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 2 tatlı kaşığı tuz
• 2 tatlı kaşığı pul biber
• 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
• 1 yemek kaşığı isot (isteğe bağlı arttırılabilir veya azaltılabilir)
• İsteğe bağlı taze soğan
• İsteğe bağlı maydonoz
• Poşet Eldiven
• Bileği kuvvetli bir vatandaş. (Yoğurmayı biliyorsa vatandaş olmasa da olur)

Malzemelerimizi (bulgur , salçalar , baharatlar) yoğurmak için geniş bir kaba aldıktan sonra , soğanımızı ve sarımsağımızı kabuğundan arındırıp elimizle çok küçük parçalara getiriyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus soğanların püre haline gelene kadar parçalanmasıdır ; eğer püre haline gelmezse çiğ köftemizin yapım aşaması bittikten sonra ilk tattırdığınız kişi soğanların ağzında hala canlanmaya çalıştığını size ifade edecektir. (Eğer elde yapmaktan üşeniyorsanız , robottan veya rendeden geçirerek de bu olayı bir nebze halledebilirsiniz). Daha sonra püre haline getirdiğimiz soğan ve sarımsağımızı kabın içine boşatıp 2 yemek kaşığı sıvı yağımızı döktükten sonra yoğurmaya başlıyoruz. Bulgur ile diğer malzemeler bir bütün halinde gözükmeye başladıktan sonra , üzerine hafif su döküp çiğ köfte rengini ve şeklini alana kadar kurudukça su dökme işlemine devam ediyoruz… Çiğ köftenin yumuşadığını elinizle hissettikten sonra ağzınıza götürüp tadına bakıp , damak zevkimize göre tadını ayarlıyoruz. En son maydonoz ve taze soğan ilavemizi istek üzerine yoğurduğumuz kabın içerisine atıp birlikte bir kere daha yoğuruyoruz.

Çiğ köftemiz artık servis yapmaya hazırdır.


Afiyet olsun...

Servis Önerileri ;

Dürüm için ; Dürüm yapacağınız lavaşın üzerine elinize önce çiğ köftemizi dilediğimiz gibi yerleştiriyoruz. Üzerine yıkadığımız ve elimizle parçaladığımız aysberglerimizi eşit şekilde paylaştırıyoruz. Üzerine limonumuzu sıkıyoruz ve isteğe bağlı olarak nar ekşimizi üzerinde gezdiriyoruz. Lavaşımızı güzelce sardıktan sonra dürümümüz hazırdır.


Afiyet olsun...

Tabakta Servis İçin : Elimizle parçaladığımız aysberglerimizi tabağın en altına seriyoruz. Üzerine sıktığımız çiğ köftelerimizi düzenli bir şekilde koyuyoruz. Onun üzerine de limonumuzu sıkıp isteğe göre naz ekşisi gezdiriyoruz.

Not : Nar ekşisi tavsiye edilir.

Bu sayede hem fırsatçılara paramızı kaptırmamış , hem de doya doya çiğ köfte yemiş oluyoruz.