Reklamlar

26 Haziran 2011 Pazar

Adıyaman Meşhur Komagene Lezzetinde Çiğ Köfte Tarifi

Malzemeler:
  • 4 Su bardağı ince bulgur.
  • 4 çorba kaşığı domates salçası.
  • 2 çorba kaşığı biber salçası.
  • 3 çorba kaşığı isot.
  • 1 çorba kaşığı pul biber.
  • 1/3 çorba kaşığı karabiber.
  • 1 çorba kaşığı tuz.
  • 1/2 çorba kaşığı toz biber.
  • 300 gram kabuksuz ceviz.
  • 8 çorba kaşığı sıvı yağ.
  • 1 orta boy kuru soğan.
  • 5 diş sarımsak.
  • 1 litre su.
Tarifi;
Yağımızı tencereye koyup altını yakıyoruz, kısık ateşte kızmasını bekliyoruz. Bu arada 300 gram kabuksuz cevizimizi ezerek toz haline getiriyoruz. Yağımız kızdıktan sonra kırmızı biber, pul biber, isot, tuz, karabiber gibi baharatlarımızı yağın içine atıp 1 dakika civarında kavuruyoruz. Kavurduktan sonra üzerine domates ve biber salçamızı atıp baharla birlikte kısık ateşte güzelce kavuruyoruz. Bu arada elimizde ince ince kıydığımız kuru soğanı, sarımsağı ve ezdiğimiz cevizi bulgurun içerisine atıyoruz. Salça kısık ateşte pişerken devamlı karıştırmalıyız. Salçamız hazır olduktan sonra; bulgurumuzu içerisindeki soğan ve sarmısağımızla birlikte ovalıyoruz. Bu arada da salçamız biraz dinlenmiş oluyor. Ovaladıktan sonra baharatlı salçamızı bulgurun üzerine boşaltıyoruz. Gözünüze biraz yağlı gelebilir ancak bulgur o yağı çekecektir endişeniz olmasın. Salçayı bulgurun üzerine döktükten sonra 20 - 25 dakika civarı ezerek yoğuruyoruz. 20 - 25 dakika sonunda su ısıtıcısı (kettle) yardımı ile bir kenara topladığımız çiğ köftenin üzerine bir miktar gezdiriyoruz. Hepsini boşaltmayınız, 1 litre su daha lazım olacaktır. Suyu gezdirdikten sonra fazla beklemeden tekrar yoğurmaya başlıyoruz. 15-20 dakika civarı daha ezerek yoğurduktan sonra tekrar su kaynatıp bu sefer çiğ köfteyi yayıp üzerine gezdiriyoruz. Yine çok fazla beklemeden yoğurmaya devam ediyoruz. Çiğ köftemizin bulguru bu ikinci sudan sonra büyük oranda yumuşama belirtileri gösterecektir. Yoğurmaktan bıkmadan bir 15 dakika daha yoğuruyoruz. Eğer bulgur hamur kıvamına geldi ise bir daha su gezdirmenize gerek yok, ancak az da olsa bir sertlik var ise bir kez daha su gezdirmenizde fayda vardır. Ancak su gezdirirken dikkat ediniz, çok fazla su katarsanız çiğ köfteniz çamur kıvamı alabilir. Ancak az bir fazlalık yoğurmaya bağlı olarak düzelecektir. Çiğ köfteniz artık servis yapılmaya hazırdır.
Afiyet olsun...
Eğer cevizin ağızda ezilmesini istiyorsanız ceviz kırıntılarını biraz büyük tutabilirsiniz. Ama tavsiyemiz ün kıvamında olmasa da cevizi ezmeniz.
"Çiğ köftenin malzemeleri ateş görmez." gibi bir düşünce var ise kafanızda bunu siliniz. Çünkü çiğ köftenin malzemelerinin çoğunluğu bakteri taşıyabilecek ve üretebilecek malzemelerdir. Baharatın ve salçanın kavrulması durumunda tadının güzelleştiğini zaten fark edeceksiniz ancak çiğ baharat yerine kavrulmuş ve tadını yağına bırakmış bir baharatla karşılaşmanız ayrı bir avantajdır. Çünkü baharat fazla tüketildiği takdirde mide ağrısı ve bulantısı yapar. Ama bu çiğ köftenin mide bulantısı veya ağrısı yapma olasılığı yoktur. Tabi eğer içerisinde size dokunan bir malzeme yok ise...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder